Új lehetőségek. Csatlakozz Te is!
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Az én történetem
 
Pénz a nettel
 
Banner- linkcsere
 
További oldalaim
CO.CC:Free Domain
 
Olvasmányok
 
Google hirdetés
 
Ingyenes reklám
 
Etarget
 
Zenesarok
 
Hirdetési lehetőség
 
Ne hagyd ki
Virág helyett egyediajándék poló, puzzle, bögre, naptár, stb...
 
Időjárás
 
FreeCT
 
Budapest
The WeatherPixie
 
Statisztika
Indulás: 2006-09-10
 
Histats
 
Page Rank
Pagerank
PageRank Kereső optimalizálás
PageRank
 
Rengeteg képpel
 
Híres átkok

Híres átkok: Tutanhamontól a turániig

Ötzi, a megfagyott ősember hét embert ölt meg, a Hope-gyémánt Marie-Anoinette vesztét is okozta, Tutanhamon múmiája sötétbe borította Kairót. Véletlen egybeeések? Átkoknak jártunk utána a Superman-tragédiáktól John F. Kennedy törvényszerű meggyilkolásáig. Még magyar átok is létezik: a turáni.

Az átok lehet célzott (pl. isteni eredetű, mint a Bibliában) vagy egyszerűen csak kialakul (valamivel kapcsolatban egyre több szerencsétlenség történik). Bárhogy is, az összeesküvés-elméleteknek, paranoiáknak, legendagyártásnak nincs határa e témában. Összeszedtünk néhány legendás átkot ezúttal a vallás kimeríthetetlen világán kívül.

A halálosztó múlt

A fáraó átka

Tutanhamon ősi egyiptomi fáraó sírán a következőt lehetett olvasni: "Sebes szárnyakon érkezzen a halál arra, aki megzavarja a király békéjét!". Így is lett. Amikor az 1920-as években Howard Carter rátalált a múmiára, egyből behívta patrónusát, Lord Carnarvont. A lelet megtekintése után nem sokkal a mecénáson magas láz tört ki, és gyorsan elhalálozott, a hivatalos álláspont szerint vérmérgezésben. Halálának pillanatában Kairó fényei kialudtak áramkimaradás következtében. Ezt követően egymás után 27 haláleset történt az ásatásban részt vevők és a velük érintkezésbe kerültek között. Az átok öntörvényűen mazsolázgatott, az expedíció 26 tagja közül 20 még tíz év után is élt, Carternek az átok még 16 évet hagyott meg kicsattanó egészségben, a múmiát boncoló orvos pedig 86 évesen hunyt el. A legenda azonban tovább él.

A Sangorski-átok

Omar Khayyam
(1048 – 1123) perzsa matematikus és asztronómus verseskötetének Sangorski-kiadását a világ egyik legdíszesebb könyveként tartották számon, amikor elsüllyedt a Titanic katasztrófája során 1912-ben. Hat héttel később megalkotója, Francis Sangorski fürdőszobai balesetben megfulladt, és amikor Stanley Bray megpróbálta újra létrehozni a kiadást az eredeti nyomtatványokból, az elpusztult a II. világháborúban London bombázásakor. Harmadik verziója most a British Libraryben található. Valószínűleg nem csak a versek miatt.

A Hope-gyémánt

A világ leghíresebb gyémántja nemcsak szépségéről nevezetes. Az ékszert - így szól a történet - Jean Baptiste Tavernier lopta el egy hindu szobor szeméből. Az enyveskezű kereskedőt kutyák tépték szét Oroszországban. Több tulajdonosa vesztét is okozta, a leghíresebbek közülük a lefejezett Marie-Antoinette és XVI. Lajos, de számos arisztokrata, szultán esett áldozatul e különlegességnek. A Hope-család tönkrement, egy még későbbi birtoklójának fia autóbalesetben hunyt el, lánya öngyilkos lett, férje megőrült. A valóság és a fikció sokszor keveredik a gyémánt hosszú történetében, és az is kiderül, hogy nem biztos, hogy a gyémántok a lányok legjobb barátai.

Ötzi, az alpesi múmia

Amikor a német házaspár, Helmut és Erika Simon 1991-ben az olasz Alpokban megtalálta az 5300 éves holttestet, nem gondolták, hogy hét ember életére tesznek ezzel pontot. Az első a múmiát vizsgáló patológus, Dr. Henn, aki az ősemberen végzett kutatásai eredményét bemutató konferenciára tartva hunyt el, majd nem sokkal utána Kurt Fritz, a hegymászó, aki Dr. Hennt először a testhez vezette egy lavinában lelte halálát, az újságíróval, aki dokumentumfilmet forgatott Ötziről agytumor végzett.

Megtalálója, Simon úr 13 évvel később 300 lábat zuhanva, hegyi túra közben halt meg, egy órával a temetése után az őt meglelő mentőcsapat egészségesnek tűnő vezetője szívinfarktust kapott. Az átkot nyíltan marhaságnak tartó archeológus szklerózis multiplexben vesztette életét, végül az Ötzi-sztorit DNS-minták alapján feltáró tudós vérében egy rög végzetesnek bizonyult. Hosszú lista, és biztosan bővíthető még az Ötzivel bármilyen kapcsolatban lévők rokonaival, azok barátaival, de azok sem érezhetik magukat biztonságban, akik már olvastak róla.

Elátkozott helyek

A földrajzi helyek elátkozottsága általában a helyi folklór része, de azért több is eljutott a világhírig. Sokan például a repülőket, hajókat eltűntető Bermuda-háromszöget is átok sújtotta területnek tartják, az észak-ausztráliai Ördög Medencéjének legendája szerint pedig a tenger itt a fiatal férfi hajósokra vadászik, ám sohasem helyiekre vagy nőkre... Talán mert a helyiek jobban ismerik a hajózási viszonyokat, nők pedig nem szoktak tengerészek lenni? Persze, olyan is megtörténhet, hogy hiába a rendszeres halálozás, csak nem születik átok. Az írországi Limerick tavába hét évente belefullad valaki, de a lakosok csak nem akarják nevén nevezni a dolgot.

A Kennedy-saga

Bár a legtöbb ember csak John F. Kennedy 1963-as és testvére, Robert F. Kennedy 1968-as megyilkolásáról tud, a Kennedy-család tragédiája hosszú és tekervényes történet. Olyannyira, hogy talán nem túlzás átkot emlegetni. Orvlövész, retardáció, halva született baba, repülőgép-szerencsétlenség (pl. John F. Kennedy fia), síbaleset, terrortámadás, drogtúladagolás, halálos betegségek, csak hogy néhány borzalmat említsünk a család elmúlt 6-7 évtizedéből. De ki ölte meg JFK-t?

A Superman-átok

A populáris kultúra sem mentes a balsorstól. A Superman-átok lényege, hogy a bármilyen műfajú Superman-feldolgozásokban részt vevők csúnya véget érnek. A Siegel és Shuster alkotópáros e híres karakter megalkotása után semmi maradandót nem tett le az asztalra, talán ezért átkozták el a köpönyeges megmentőt. Volt, aki nem kapott több munkát, mert Supermannek könyvelték el, olyan egykori hős is, akit fejlövéssel találtak meg hotelszobájában, sajnos John F. Kennedy is szerepelt volna egy képregényben. A nemrég elhunyt Christopher Reeve volt talán a leghíresebb pórul járt Clark Kent, ő lovasbalesetben bénult meg. Marlon Brando (Superman apját játszotta egyszer) családi tragédiái is nagy port kavartak annak idején: első fia gyilkosságért ült börtönben, lánya öngyilkos lett. És a fővilágosítók? A fodrászok, stábbüfések?

Amerikai elnöknek lenni nem jó, ha...

Tippecanoe átka azokra az amerikai elnökökre vadászik, akiket nullára végződő évben választottak meg. Hivatali haláluk sejthető, nem gonoszságból, tapasztalatból. Abraham Lincoln (1860), Franklin D. Roosevelt (1940), John F. Kennedy (1960), na, tessék. És még négy elnök. Két kivétel zavarja meg ezt a ragyogó felismerést: Ronald Reagen, bár rálőttek egyszer, és George W. Bush, akivel egyrészt még bármi történhet (nem sokáig), másrészt elég büntetés annak lennie, ami. Mint láthatjuk, John F. Kennedy neve már a harmadik átoknál merül fel, ő az abszolút menthetetlen eset.

A magyar nép en bloc

A magyarok átka nem válogat. Nem szorítkozik superhős színészekre, elnökökre, pocsolyákra, összeaszalódott szürkemarhacsordákra. Mindenkit megmételyez. Ez maga a turáni átok. Ősi magyar legenda, melynek többféle változata terjedt el, ám mindegyik egy közös átokra fut ki: a magyarok közt legyen széthúzás, ellenségeskedés. Ősi táltosok átka? A hét vezér hibázott, amikor a szent jóslatokat nem népük javára használták fel még a Turáni-alföldön (az Irántól északra fekvő területek)? Vagy maga István, a király szabadította ezt ránk Koppány látványos legyőzésével? Persze, az is meglehet, hogy a XIX. század második felében találták ki. Egyesek szerint könnyű lerázni, hiszen a varázsszavak egy-egy betűje minden magyarnál van elrejtve. Ha a betűket egymás mellé tesszük, kijön a varázsige, és az átok megszűnik. De a legjobb, ha nem is hiszünk benne.

 
Regisztrálj
 
Hirdetés
 
Műköröm
Regisztrálj
 
Kereső

Egyedi keresés
 
Design
 
Page rank
Ingyenes PageRank kijelző
Google Pagerank Checker
Linkunderground SEO tools - Google PageRank
Az oldal PR értéke
Google PageRank domeny tkerklub.gportal.hu
keresőoptimalizálás
[figyel.hu] - Google Pagerank
Google PageRank
Pagerank - Pagerank
PageRank
 
Bannercsere
BannerPartner.Hu Bannercsere Rendszer - Reklámozza INGYEN és HATÉKONYAN weblapját
iq teszt
 
Szavazz rám
EasyTop
JoniPeti Topsite
Leo toplista
Toplista TaTus.hu www.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::
Hasznos Linkek Toplista
Ingyen reklám
Bannercsere extra.hu
Webtop
TopLista
Topextra Bannercsere
MediaCenter.hu
A Legjobbak
Topsites automatikus bannercsere program - Kontraszt Produkció
COOLTOP
WeblapKatalógus.hu-Banner TopLista!
toplista
http://www.hezekiah.hu/top/
http://bannertar.extra.hu//
Chatlakozz Toplista
Minden-s.hu ToplistaDVD Top Toplista
 
Stat
CamelPark SEO tools - Google PageRank
 
Linkcsere
Magyar Honlapok-Top100
Hoparduc Toplista


NetLight - Ingyen látogatók
-Honlap készítés
-Domain regisztráció

Kereső regisztráció
HRI-Vitalion termékek
Meteora Linkadatbázis!
X-Link
Weblink Linkgyűjtemény
”HunVista
Netfilter Linktár
Linktár Network
Magyar
Linkgyűjtemény
Ingyenes üzleti hirdetés a WeblapKatalógusban!
Netfilter Linktár
Expressz Link
Legjobb Linkek Egy Helyen
LINKTAR.HU
Legjobb Linkek Egy Helyen
LinkBank
 
Szavazz rám
 
Szavazz rám
Értékelje a weboldalunkat
A Link adatbázis
weboldalon.
 

A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human