Új lehetőségek. Csatlakozz Te is!
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Az én történetem
 
Pénz a nettel
 
Banner- linkcsere
 
További oldalaim
CO.CC:Free Domain
 
Olvasmányok
 
Google hirdetés
 
Ingyenes reklám
 
Etarget
 
Zenesarok
 
Hirdetési lehetőség
 
Ne hagyd ki
Virág helyett egyediajándék poló, puzzle, bögre, naptár, stb...
 
Időjárás
 
FreeCT
 
Budapest
The WeatherPixie
 
Statisztika
Indulás: 2006-09-10
 
Histats
 
Page Rank
Pagerank
PageRank Kereső optimalizálás
PageRank
 
Rengeteg képpel
 
Egészséges táplálkozás
 

Vajon mennyit tudunk az egészséges táplálkozásról?

 

Nagyon sokat hallunk arról, hogy a hosszú, egészségben eltöltött élet titka a táplálkozás. De valóban tudjuk, mely ételek a legjobbak szervezetünk számára? Teszteljük tudásunkat!

1. Melyik biztosít hosszabb ideig telítettségérzést?

a) Sült burgonya és rántott sajt
b) Szárazbabfőzelék
c) Sült burgonya és hal
d) Tonhalsaláta

HELYES VÁLASZ: b. Habár a burgonyát sokan nehezen emészthetőnek gondolják, hamar kiürül a szervezetből. Ezért az étkezés után nem sokkal újra éhesnek érezzük magunkat. Ugyanez a helyzet a sajttal, a hallal is. A kenyér és a szárazbabfőzelék sokkal tovább biztosít telítettségérzetet. A szárazbab proteint és rostokat tartalmaz, ezért nagyon laktató. A tonhalsaláta szintén nagy mennyiségű proteint tartalmaz, de hiányoznak belőle a rostok, ezért nem biztosít hosszú időn át jóllakottságérzetet.

2. Melyik étel ártalmas a fogaknak?

a) Fagyasztott zöldségek
b) Grillezett zöldségek
c) Párolt zöldségek
d) Főtt zöldségek

HELYES VÁLASZ: b. Azt gondolnánk, hogy a grillezett zöldségek és a párolt zöldségek nagyon egészségesek, de jobb, ha tudjuk: ezek ugyanolyan károsak, mint a szénsavas italok. Legalábbis a Dundee University kutatói ezt állítják. A kutatások azt mutatják, hogy a főtt padlizsán, a zöldpaprika és a cukkini nagyon savas, még akkor is, ha grillezzük őket. Ha ezekből fogyasztunk, olyan hatással vannak a fogakra, mint a szénsavas üdítőitalok. Fogainkra úgy vigyázhatunk, ha cukormentes rágógumit fogyasztunk étkezés után.

3. Melyik a legjobb a csontoknak?

a) Egy pohár zsírszegény tej
b) Egy pohár zsíros tej
c) Egy szardíniakonzerv
d) Egy adag vízitorma

HELYES VÁLASZ: c. Mind a négy étel sok kalciumot tartalmaz, amely elengedhetetlen az egészséges fogakhoz. De a legtöbb kalcium a szardíniában van. A kalcium nagyon fontos az izmok összehúzódásához – például a szívizoméhoz is –, és biztosítja, hogy a vérben ne keletkezzen rögösödés. A szükséges napi kalciummennyiség 700 mg. Egy darab szardíniakonzerv körülbelül 540 mg kalciumot tartalmaz. A brit táplálkozástudományi szövetség vezetője, Ursula Arens szerint a szardínia azért nagyon jó táplálék, mert ebben az esetben elfogyasztjuk a kalciumban gazdag halcsontot is.

4. Melyikből kell a napi öt étkezés alkalmával fogyasztani?

a) 3 alma, 2 banán
b) Héjában főtt burgonya, egy adag babfőzelék, egy paradicsomkonzerv, egy fürt szőlő, egy pohár narancslé
c) 5 pohár frissen facsart narancslé
d) Alma, grépfrút, spenót, répa, áfonya

HELYES VÁLASZ: d. A napi öt étkezés jó esetben azt jelenti, hogy öt különböző ételt veszünk magunkhoz, magyarázza dr. Kevin Whelan, a londoni King’s College dietetikusa. Sokféle gyümölcsöt és zöldséget kell mindennap fogyasztanunk ahhoz, hogy sokféle tápanyag kerüljön a szervezetünkbe. A hajában főtt burgonya rengeteg szénhidrátot tartalmaz, ezért nem kell mindennap fogyasztani. A konzervételek kevesebb, a szervezet számár fontos anyagot tartalmaznak, mint a friss zöldségek és gyümölcsök.

5. Melyik tartalmaz több C-vitamint?

a) Egy kivi
b) Három újburgonya
c) Öt földieper
d) Fél zöldpaprika

HELYES VÁLASZ: d. Fél zöldpaprika több mint kétszeresét tartalmazza a napi szükséges C-vitamin-mennyiségnek, mutat rá Ursula Arens. A felnőtteknek napi 40 mg-ra van szükségük, fél zöldpaprika pedig 96 mg C-vitamint tartalmaz. A C-vitamin elengedhetetlen az egészséges bőr, fogak számára. Segítségével megelőzhető a vérszegénység és a vashiány. A C-vitamin nagyon erős antioxidáns, megvédi a testet a sejtpusztulástól, és csökkenti a szívinfarktus és a rákbetegségek kialakulásának kockázatát. A burgonyában lényegesebben kevesebb a C-vitamin, mindössze 18 mg. A kivi 35 grammnyit, a földieper 77 grammnyit tartalmaz.

6. Melyik a legjobb a szemnek?

a) Répa
b) Spenót
c) Tonhal
d) Burgonya

HELYES VÁLASZ: b. Míg a répa gazdag béta-karotinban, a látást javító másik antioxidáns, a lutein a zöldleveles zöldségekben található. Ilyen például a spenót, a kelbimbó, ezek fogyasztása nagyban hozzájárul a szem egészségéhez. A Manchester University kutatóinak tanulmánya szerint azok körében, akik sok zöld színű zöldséget fogyasztanak, kisebb arányban fordul elő az időskori vakság.

7. Melyik a legegészségesebb zöldségfajta?

a) Konzerv
b) Piacon vásárolt
c) Fagyasztott
d) Helyben termesztett

HELYES VÁLASZ: c. Sok ember nem hiszi el, hogy a fagyasztott zöldségek több tápanyagot tartalmazhatnak, mint a frissek. Bridget Aisbitt brit táplálkozástudományi szakértő szerint ahogyan egy zöldség „öregszik", úgy veszít egyre több tápanyagot. Ezzel szemben a fagyasztott zöldségeket gyors eljárással fagyasztják, így nem tudják elveszíteni tápanyagtartalmukat.

8. Melyik nem tartalmaz nagy mennyiségben Omega-3 zsírsavat?

a) Konzervlazac
b) Konzervrák
c) Konzervszardínia
d) Konzervtonhal

HELYES VÁLASZ: d. Az olajban tartósított hal Omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely alacsonyan tartja a vérnyomást, és a megfelelő szinten tartja a koleszterint. Általánosságban azt tanácsolják a nőknek, hogy a várandósság idején hetente két alkalommal fogyasszanak Omega-3 telítetlen zsírsavban gazdag halat, esetenként 140 grammot.

9. Melyik a legjobb a bélműködésnek?

a) Málna
b) Vörösáfonya
c) Feketeáfonya
d) Földieper

HELYES VÁLASZ: c. Mind a négy gyümölcs nagyon gazdag tápanyagokban, de a feketeáfonya véd a vastagbélrák kialakulásától, mivel egy pterostilbene nevű természetes antioxidánst tartalmaz, amely abban a pigmentben található, amelyik a feketeáfonya színét meghatározza. Minél sötétebb a gyümölcs bogyója, annál nagyobb mennyiségben található meg benne ennek az antioxidánsnak a koncentrációja, amely véd a rák kialakulásától.

10. Melyik a legegészségesebb paradicsom?

a) Az egész, húsos paradicsom
b) Koktélparadicsom
c) Felszeletelt paradicsom
d) Paradicsomkonzerv

HELYES VÁLASZ: d. A paradicsomokban lycopene nevű antioxidáns hatású vegyület található, amely segít megelőzni a prosztatarák kialakulását. Más tápanyagokkal szemben, amelyek hő hatására elpusztulnak, a hővel kezelt lycopene sokkal inkább fel tud szívódni a testben. Ezért a paradicsomkonzerv – és a ketchup – fogyasztásával sokkal nagyobb mennyiségben kerül lycopene a szervezetbe, mint más jellegű paradicsomok fogyasztásával.

 

PONTSZÁMOK:

 8–10 pont: Gratulálunk! Ön tisztában van azzal, hogy melyek a legfontosabb tápanyagok, és melyeket kell választani ahhoz, hogy megtartsuk az egészségünket. Nagyon sok olyan információ birtokában van, amelyek az utóbbi időben láttak napvilágot a táplálkozástudománnyal kapcsolatban.

4–7 pont: Az ön eredménye jó. Egészséges ételeket is fogyaszt, és bizonyára figyel arra is, hogyan készítheti el úgy ételeit, hogy ne veszítsenek a bennük lévő tápanyagokból. Fontos, hogy szem előtt tartsa a változatos étrend szükségességét is.

0–3 pont: Nos, úgy tűnik, ön meglehetős sötétségben tántorog, ami az egészséges táplálkozást illeti. Nagyon hasznos lenne, ha egy kicsit több gondot fordítana az egészséges táplálkozásra, figyelne a helyes étrendre, és néha megmozgatná az izmait. Mindezt pedig azért, hogy egészséges maradjon!
 

Forrás: délmagyar.hu


 
Regisztrálj
 
Hirdetés
 
Műköröm
Regisztrálj
 
Kereső

Egyedi keresés
 
Design
 
Page rank
Ingyenes PageRank kijelző
Google Pagerank Checker
Linkunderground SEO tools - Google PageRank
Az oldal PR értéke
Google PageRank domeny tkerklub.gportal.hu
keresőoptimalizálás
[figyel.hu] - Google Pagerank
Google PageRank
Pagerank - Pagerank
PageRank
 
Bannercsere
BannerPartner.Hu Bannercsere Rendszer - Reklámozza INGYEN és HATÉKONYAN weblapját
iq teszt
 
Szavazz rám
EasyTop
JoniPeti Topsite
Leo toplista
Toplista TaTus.hu www.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::
Hasznos Linkek Toplista
Ingyen reklám
Bannercsere extra.hu
Webtop
TopLista
Topextra Bannercsere
MediaCenter.hu
A Legjobbak
Topsites automatikus bannercsere program - Kontraszt Produkció
COOLTOP
WeblapKatalógus.hu-Banner TopLista!
toplista
http://www.hezekiah.hu/top/
http://bannertar.extra.hu//
Chatlakozz Toplista
Minden-s.hu ToplistaDVD Top Toplista
 
Stat
CamelPark SEO tools - Google PageRank
 
Linkcsere
Magyar Honlapok-Top100
Hoparduc Toplista


NetLight - Ingyen látogatók
-Honlap készítés
-Domain regisztráció

Kereső regisztráció
HRI-Vitalion termékek
Meteora Linkadatbázis!
X-Link
Weblink Linkgyűjtemény
”HunVista
Netfilter Linktár
Linktár Network
Magyar
Linkgyűjtemény
Ingyenes üzleti hirdetés a WeblapKatalógusban!
Netfilter Linktár
Expressz Link
Legjobb Linkek Egy Helyen
LINKTAR.HU
Legjobb Linkek Egy Helyen
LinkBank
 
Szavazz rám
 
Szavazz rám
Értékelje a weboldalunkat
A Link adatbázis
weboldalon.
 

A FÉRJFOGÁS és a FÉRJMEGTARTÁS TITKAI, a SZERELEMRÕL MINDEN, a BOLDOG SZEXUÁLIS ÉLEThez vezetõ út: PSP    *****    PÁRKAPCSOLATI és SZEXUAL PARAPSZICHOLÓGIA: PSP alternatív spirituális tanácsadó képzés abszolút kezdõknek és haladóknak    *****    Hogyan kell a SZERELMET BEVONZANI ÉS MEGTARTANI? Mi a BOLDOG SZERELEM TITKA? A PSP-n megtudhatod!    *****    Minden amit TUDNI AKARSZ A SZERELEMRÕL ÉS A SZEXRÕL: PSP Párkapcsolati tanácsadó képzés * SZERELEM SZEXUALITÁS    *****    Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók